Nieuwtjes
- Onlangs was er een uitzending van Zembla op de televisie waarin werd gesteld dat elke rashond ziek is. Link naar de uitzending: https://www.bnnvara.nl/zembla/videos/618259. In deze uitzending stelt men dat alleen de Raad van Beheer stambomen mogen uitgeven. Dit is onjuist. Wij zijn als fokker aangesloten bij de Stichting FGH/Fairpups. Zij geven onze stambomen en DNA ouderverificatie af. Men stelde verder dat fokken met zieke ouders resulteert in zieke pups. Dat klopt. Maar ook gezonde ouders kunnen zieke kinderen krijgen. Als beide ouders drager zijn van een 'verkeerd" gen zijn ze zelf niet ziek maar kunnen hun kinderen wel ziek worden. Daarom fokken wij uitsluitend met ouderdieren waarvan het volledige gen-beeld dmv DNA onderzoeken (Embark) bekend is. Onze puppy's krijgen gegarandeerd nooit een erfelijke ziekte die met de huidige gen-technieken in de genen zichtbaar is. Voor niet-testbare ziekten zoals epilepsie en slokdarmverlamming (Megaoesophagus) zoeken we zo ver mogelijk in de bloedlijnen. Wij doen er dus alles aan om gezonde pups ter wereld te laten komen.
- Trots mogen we melden dat Max vanaf 1 januari 2025 een officieel FGH gecertificeerde Dekreu is! Het certificaat is te lezen bij Max' foto in "Onze Roedel".
- Op 23 september 2023 hebben we ons nieuwste lid van de roedel mogen verwelkomen. Kleo (Kleopatra of Clover Sheperds) is een prachtige champagne-witte Oudduitse Herder. Haar moeder was zilver-zwart en haar vader black & tan. Deze kleur is erg zeldzaam. Pups van haar en Max zouden een inteelt coëfficiënt hebben van 0,3%. Dit is extreem laag. We moeten echter nog even geduld hebben. Fokken is ver vooruit kijken.
- 27 augustus 2023, een zwarte dag. We wilden 's avonds Tosca nog even uitlaten. Toen we haar uit de kennel haalden zagen we dat het helemaal mis met haar was. We zijn hals over kop naar de dierenkliniek gereden maar daar konden ze niets meer voor haar doen. Die nacht is Tosca aan een maagkanteling overleden. Ze was nog maar twee jaar. Ze had het geluk niet aan haar zijde. Na een zwaar leven had ze eindelijk een fijn en veilig huis gevonden... Wij zijn er kapot van. Als eerbetoon prijkt ze prominent in zwart/wit op onze website.
- 13 augustus 2023 kwamen we Tosca, een prachtige herder op het spoor, die bij een ouder echtpaar achter de boerderij aan de ketting lag. Ze had een hutje van zeil om in te schuilen, regelmatig werd ze door de andere hond van de boer aangevallen. De mensen wilden haar kwijt omdat ze vals was. Toen wij de boer en zijn vrouw bezochten zagen we meteen dat deze hond niet vals was maar niet werd begrepen. We hebben geld geboden en haar overgenomen. Thuis hebben we haar gewassen en haar vele wonden verzorgd. Ze was graatmager. Ze heeft naar mensen een vriendelijk karakter, al kun je wel merken dat ze niet veel in handen is geweest. In andere honden heeft ze weinig vertrouwen. We willen haar langzaam laten wennen in de roedel dus voorlopig slaapt ze 's nachts ze in de kennel.
Weetjes
Stamboom of niet?
De door ons gefokte pups krijgen allemaal een stamboom. Dat is belangrijk omdat dit iets zegt over de afstamming van de pup. Maar een stamboom is niet het allerbelangrijkste. Kijk bij aanschaf van een pup niet alleen naar de stamboom maar ook of beide ouders volledig zijn getest. Dus niet alleen röntgenfoto's van het skelet, maar ook (Embark) DNA onderzoeken die uitwijzen dat de ouders geen ziekten kunnen vererven aan de pup. Een goede fokker zal er altijd voor zorgen dat hij geen ouderhonden bij elkaar zet die genetisch niet bij elkaar passen. Alleen op deze manier kun je ziekten als Degeneratieve Myelopathie (DM, een soort MS bij honden) uit het ras fokken. Dat één ouderhond drager (één gen-allel) of lijder (twee gen-allelen) heeft is niet erg, zolang de andere ouderhond deze allelen maar niet heeft. Alleen dan weet u zeker dat uw hond deze ziekte niet kan krijgen.
Goed voer is heel belangrijk, vooral voor de Oudduitse Herder pup.
Hoe snel mogen puppy's van grote rassen groeien en wat geef ik mijn pup te eten?
Een zeer informatief Engelstalig stuk van het Amerikaanse VCA Animal Hospitals over de voeding van je puppy, wat de ideale samenstelling van de voeding zou moeten zijn en waarom. Vooral de uitleg over de verhouding Calcium - Fosfor in puppyvoer is erg de moeite waard om te lezen.
Klik op de foto om naar de website van VCA Animal Hospitals te gaan.
Vragen/opmerkingen hierover? Neem gerust contact met ons op. Wij gaan graag met u in gesprek.
Terug naar: